3 Ocak 2013 Perşembe

NABIZ-TANSİYON-STETOSKOP


NABIZ

Kalbin , kanı damarlara her pompalayışında damarlarda getirdiği etkiye nabız denir. Vücut dinlenme halinde iken kalp atım hızı düşer.Nabız da düşer.(uyku gibi) Egzersiz yaparken bedenin daha çok oksijene ve besine ihtiyacı olur. Besin ve oksijen tüketimi artınca karbon dioksit üretimi de artar. Bu nedenle nabız sayısı artar, nabız atışları duyulur. Egzersiz yaparken soluk alıp verme de artar. Korku, heyecan, sevinç veya sinirli olma hali kalp atışına ve buna bağlı olarak nabız sayısının artmasına sebep olur .Nabız sayısı sağlıklı yetişkinlerde 70-80, çocuklarda 80-100, bebeklerde ise 100-120 arasındadır.


TANSİYON


Kalbin kanı pompalanması ile damarda meydana gelen basınçtır.

STETOSKOP:

Doktorlar tarafından vücut içinde oluşan sesleri dinlemek için kullanılan tıbbi cihazdır.
Stetoskopla;
o Kalbin,
o Akciğerlerin çıkardığı seslerle
o Mide ve bağırsaklarda ortaya çıkan sesler dinlenir.

EGZERSİZİN NABZA VE SOLUK ALIP VERMEYE ETKİSİ

Belli bir program içinde yapılan egzersiz günlük hayatta yaptığımız işlerde daha az yorulmamızı sağlar. Örneğin, merdiven çıkma, otobüse koşma, hızlı yürüme ve bir yükü kaldırma veya taşıma gibi işleri daha az zorlanarak yaparız. Egzersiz yaptığımızda normalden daha fazla enerji harcanır. Artan enerji ihtiyacının karşılanması için kanın, daha hızlı bir şekilde vücutta dolaşarak besin ve oksijeni taşıması gerekir. Bunun içinde kalp daha hızlı çalışmaya başlar ve daha fazla kan pompalar.Daima yaşımıza ve vücudumuz özelliklerimize uygun egzersizler yapmalıyız..

Egzersiz sayesinde;
Kas ve kemik gelişimi sağlıklı olur. Kötü yağların yıkımı sağlanır. Daha zinde ve güçlü hissetmemizi sağlar. Hayata daha güzel ve olumlu bakmamızı sağlar. Kalp ve damar sağlığı için yaralıdır.

Egzersiz-Soluk Alıp Verme İlişkisi:
Egzersiz yaptığımızda vücut daha çok besine ihtiyaç duyar. Vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok soluk alıp veririz. Soluk alıp verme ve nabız sayımız sadece egzersiz yaparken artmaz. Heyecan, sevinç, öfke ve korku gibi durumlarda da soluk alıp verme sıklığımız ile nabız sayımız artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder